Álommunka 18 hónap alatt

Számodra is véget értek az iskolás évek, itt az idő, hogy megtedd az első lépéseket karriered felé. Néha, amikor úgy is érzed, tudod mit szeretnél csinálni és mivel szeretnél foglalkozni, hirtelen félelmetes mennyiségű lehetőséggel kerülsz szembe. Ekkor számos kérdést teszel fel magadnak: Mit is keresek valójában? Milyen bérkategóriát szeretnék elérni? Érdekesek a projektek? Megfelelő a munka-magánélet egyensúlya?

Portrait of European Graduate Programme engineering candidate Camillo Falco

Camillo Falco esetében ezek mindegyike fontos feltétel volt, de a frissen diplomázott vegyész számára más, erősen motiváló tényező is megjelent: „Szerettem volna tudásomat és képességeimet valami hasznos célra fordítani” - mondja Camillo. Motiválta, hogy a világot kissé jobb hellyé teheti a környezetbarát technológiák felhasználásával, így Camillo jelentkezett a Linde Csoporthoz - és sikerült felvételt nyernie.

Camillo Falco fenntartható energiák iránti szenvedélye korán kezdődött. Az olasz születésű kutató doktori címét a Max Planck Institute for Colloids and Interfaces-nél Potsdam-ban szerezte, ahol munkája a biomassza hidrotermikus karbonizációjára összpontosult, energiaipari alkalmazásokhoz. „Ez egy nagyon izgalmas téma volt” - mondja Camillo. Sohasem látta azonban, hogy miként lehetne kutatását alkalmazni a való életben, sokkal inkább aggódott következő tudományos cikkének megjelenése miatt. De nem ez volt Camillo életcélja: „Segíteni akartam a fenntartható technológiák piacra dobásában."

Camillo ezért elkezdett más lehetőségek után kutatni, s ekkor talált rá a Linde Európai frissdiplomás programjára (EGP). A tizennyolc hónapos program célja, hogy felkészítse a feltörekvő, fiatal tehetségeket a vállalaton belüli vezetési feladatokra. Minél közelebb került a Lindéhez, annál jobban lelkesedett a vállalat tiszta technológia iparága iránt, és egyre inkább úgy vélte, hogy szakértelmét jó célra fordíthatná, elvégre a Linde fenntartható megoldásokat fejleszt tiszta energia előállításához, miközben csökkenti a CO2 kibocsátásokat - ez egy olyan terület volt, amit Camillo jól ismert.Képzésének első hat hónapja alatt Camillo egy olyan csapat tagja volt, melynek feladata a hidrogén szénhidrogénekből történő kibocsátásmentes előállítása volt. „Tudásom korábban meglehetősen a tudományos kutatómunkára korlátozódott, de a Lindénél első kézből láthatom, hogy az új kémiai folyamatokból hogyan születnek üzleti lehetőségek, majd miként alakulnak át valós projektekké." Tudásra szomjazva és eltökélten arra, hogy minél több tapasztalatot szerezzen, Camillo kielégíthetetlen kíváncsisága utat tört: „Elárasztottam kérdéseimmel a kollégáimat!”- meséli.

Habár a tiszta technológia ténylegesen lenyűgözte őt, és azon a területen dolgozott, ahol a legjobban „otthon” érezte magát, Camillo Falconak ki kellett lépnie komfortzónájából a Frissdiplomás Program keretein belül. A program során a diplomások három különböző területen próbálják ki magukat, rotációs formában. Ez volt az, amit Camillo igazán értékelt: „Ez megadta számomra a lehetőséget, hogy megismerjem ennek a nagyvállalatnak más területeit is." Második munkakörében csatlakozott a LiGaPro-hoz, amely a Linde Csoport egyik, gáztermelési technológia üzemeltetéssel foglalkozó leányvállalata Németországban. Ez volt az a hely, ahol Camillo megtalálta igazi hivatását: „Az üzemmenet fenntartása váratlan problémákkal jár, amelyeket meg kell oldani. Ez minden nap új kihívások elé állít." Camillo nagyon élvezte az itteni munkát, ezért nagyon szeretett volna a későbbiekben visszatérni a területre.

Két németországi állomást követően, Camillo utolsó rotációja visszavezette őt Olaszországba. Egy palacktöltő üzembe került Arlunoba (közel Milánóhoz), ahol vállalatunk teljesen új oldalát fedezhette fel. Szembesült a vállalat napi szintű logisztikai kihívásaival: „Tulajdonképpen korábban teljesen alábecsültem ezt a területet, de itt kezdtem részletesen látni, hogy miként is valósítják meg és támogatják az igazi operatív munkát.

Nemcsak a projektmunkákban szerzett tapasztalat az, amire Camillo szívesen tekint vissza; a mentori támogatás is épp olyan értékes volt számára. Minden egyes gyakornokot végigkísér egy tapasztalt vezető, aki a program teljes időtartama alatt a mentora marad. „A Linde egy óriási vállalat és az elején nagyon nehéz megtalálni benne a helyed - mondja Camillo. Hálás vagyok, hogy mentorom időt szánt rám és segített megismernem és megértenem a teljes képet." Igazából a mai napig kapcsolatban vagyunk, és nemcsak szakmai szempontból: munkakapcsolatunk természetéből fakadóan barátság szövődött közöttünk. A mai napig találkozunk és beszélgetünk mindenről, nemcsak munkáról!"

Hogy mi volt a program csúcspontja? Nos, Camillo számára ez a végén érkezett el, 18 kihívást jelentő hónappal a háta mögött. Egy nagy, záró előadás formájában történt, amelyet közösen tartottak 15 másik, különböző európai országokból érkezett végzőssel. A végzősök a mentoraikból és vezetőikből álló közönség előtt összegezték tapasztalataikat az „Egy Linde” mottó égisze alatt, majd ezt követően beszélgetések és interaktív játékok formájában adták tovább azokat. „Mentoraink és vezetőink időt, pénzt és erőforrásokat fektettek belénk. Különös büszkeséggel töltött el, hogy láthattam, mennyire elégedettek voltak munkánkkal.” - emlékszik vissza Camillo.

Nem sokkal a program befejezését követően Camillo a Linde termelőüzemek folyamatmérnöke lett a LiGaPro-nál és jelenleg Münchenben él feleségével és gyermekével. Miután szakmai életében megtalálta a kiteljesedést, magabiztosan állítja, hogy helyes döntést hozott akkor, amikor belevágott a programba. Mindezen felül képes volt megteremteni a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, így jut elegendő ideje a családjára is. „Kétéves kisfiam igen sok energiámat emészti fel” - mondja nevetve.

Camillo továbbra is ambicíózusan áll hozzá munkájához. Többek között kifejlesztett egy eszközt, melyet a Linde a levegőbontó üzemek energiafogyasztásának becsléséhez használ: tökéletes kombinációja tudásának és vágyainak, amit működés közben is láthat. Pontosan ez volt az az elképzelés, amivel elindult: „Minden egyes nap büszke vagyok munkámra, mivel annak valódi haszna van."

A laboratóriumból a Lindéhez: Miközben Camillo Falco végzős vegyészként azon gondolkodott, hol és hogyan tehetné meg karrierútja következő lépését, hirtelen keresztezte útját a Linde európai friss diplomás programja. Kihívásokkal teli hónapok várták, de egy álommunka lehetősége lebegett a szeme előtt.