Dolgozói tippek: A toborzó tanácsa

Jeannine Kraemer munkakörét tekintve egyike a müncheni Linde HR Partnereinek. Jeannine a vállalathoz jelentkező pályázók tucatjaival találkozott már. Ebben az interjúban arról kérdezzük, hogy jelentkezőként miként lehet a legnagyobb esélyünk arra, hogy elnyerjük a megpályázott pozíciót. Olvasd el tapasztalatait és tanácsait!

Nos, Jeannine, kezdjük azzal, hogy mit tudhatunk meg az önéletrajzodból, mivel foglalkoztál a Linde előtt?
Nemzetközi üzletvezetést tanultam Németországban és Franciaországban, ezt követően a Korn Ferry-nél dolgoztam (ez egy nemzetközi vezetői fejvadász cég), majd a Ferrero-hoz, a csokoládé gyártóhoz kerültem, mint HR menedzser. 2010-ben csatlakoztam a Lindéhez.

Nagyon fontos, hogy egy önéletrajz világos és áttekinthető képet adjon a jelölt karrier történetéről és fejlődéséről.

Mint tudjuk, az önéletrajz az első találkozási pont egy új jelentkezővel. Mit próbálsz felmérni ezen a ponton?
Azt próbáljuk felmérni, hogy a jelentkező profilja egyáltalán megfelelő-e az adott munkakörhöz. A jó önéletrajz ténylegesen segít nekünk ebben az előszűrési szakaszban, hiszen megmutatja a releváns tapasztalatokat és segít meghatározni, hogy az adott személy megfelelő-e az adott munkakörre/megüresedett pozícióra. Nagyon fontos, hogy az önéletrajz egy jól áttekinthető, világos képet nyújtson a jelentkező eddigi karrierjéről és előmeneteléről.


Gyakran mondják, hogy az önéletrajzok „némelyike nagyszerű, néhányuk rossz, a legtöbbjük pedig rendben van”. Tapasztalataid alapján mi az, amitől egy önéletrajz kiemelkedő lesz?
A jó önéletrajz elmond egy történetet az adott személyről. Egy rossz önéletrajz esetében keresni kell az információkat, mivel azok nincsenek csoportosítva. Véleményem szerint a jól tagolt, pontosan megszerkesztett önéletrajz nagyon fontos. Használj főcímeket, félkövér címeket és gondolj arra, hogy az egyes megpályázott munkakörök elvárásait figyelembe véve készítsd el önéletrajzod, a releváns információkat kiemelve.

Portrait of Jeannine Kraemer, Linde HR partner smiling with candidate
Minden információnak valamilyen módon jeleznie kell számunkra a potenciális erősségeket, motivációt vagy szemléletmódot.

Mennyi egy önéletrajz optimális hossza?
Azt mondanám, hogy nincs „korlát” erre vonatkozóan, de fontos, hogy összefüggésben legyen az egyén karrierszakaszával. Például, ha valaki épp most végzett az egyetemen, annak nem kell öt oldalas önéletrajzot készítenie.

Portrait of Jeannine Kraemer, Linde HR partner smiling with candidate

Mikor válik egy információ irrelevánssá? A jelentkezőknek meg kell például említeniük, hogy egy sportcsapatban kapitányi posztot töltöttek be?
Fogalmazzunk úgy, hogy minden információnak valamilyen módon jeleznie kell számunkra a potenciális erősségeket, motivációt vagy szemléletmódot. Az iskolán kívüli tevékenységeket lehetőség szerint nagyon röviden és lényegre törően kell megfogalmazni, ugyanakkor fontos, hogy csak valóságos információt tartalmazhat önéletrajzunk! Sok olyan embert interjúztattam, aki azt állította, hogy fontos számára az utazás és a kultúra, de amikor erről kérdeztem, egyáltalán nem mutatott érdeklődést a téma iránt.


Lépjünk tovább az önéletrajzhoz mellékelt motivációs- vagy kísérőlevélre. Véleményed szerint mi az, amitől igazán jó lesz egy motivációs levél?
Számomra egy jó motivációs levél elsősorban és mindenek előtt hozzáadott értéket képvisel az abban foglalt többletinformációk által. Nem arra hivatott, hogy a karriertörténetet ismételje és összegezze. Szeretnék például olyan információkat látni benne, hogy mi motiválta a jelöltet a váltásra/változásra, több olyan információt a kompetenciákkal kapcsolatban, amelyek nem szerepelnek az önéletrajzban (mint például a munkastílus), és végül egyéb, a munkaviszony szempontjából hasznos információkat (felmondási idő és bérigény). Bármit is csinálsz, ne csak a megpályázott állás követelményeinek felsorolása legyen motivációs leveled, amely mellé mellesleg odaírod, hogy megfelelsz minden elvárásnak.

Most pedig beszéljünk az interjúról, amely sokak számára aggodalmas perceket és órákat jelent. Mi az, amit megpróbál a Linde megtudni a jelentkezőről ebben a szakaszban?
Először is, senkinek sem kell félnie, ha a Lindéhez jön interjúra . Interjúinkat megpróbáljuk egy nyitott, őszinte, kétirányú párbeszéddé alakítani, de persze megértjük azt is, hogy az emberek gyakran idegesek és/vagy izgatottak egy ilyen helyzetben. Az interjú célja tulajdonképpen az, hogy felmérjük a jelentkező alkalmasságát az adott munkakörre, valamint, hogy megtudjuk, mit szeretne elérni a jövőben és mi képesek vagyunk-e teljesíteni azt. Továbbá ez a személyes találkozó lehetőséget biztosít arra, hogy feltárjuk, van-e bármiféle hiányosság a munkakör által megkövetelt és a jelentkező tényleges tapasztalatai között. Nem utolsó sorban a jelölt szervezeti kultúrába való illeszthetőségét is vizsgáljuk az alapján, hogy rendelkezik-e a Linde által elvárt értékekkel és passzol-e abba a csapatba, amelyben dolgozni fog.


Mire gondolsz pontosan kétirányú párbeszéd alatt?
Gyakran megkérdezzük a jelentkezőtől az interjú végén, hogy van-e bármilyen kérdése hozzánk, és gyakran kapjuk azt a választ, hogy „nincs”! Ezt mindig meglepőnek találom. Gondoljunk csak bele, életünk milyen jelentős részét töltjük a munkahelyünkön. Saját érdekünk, hogy minél többet megtudjunk a munkakörről, a felelősségekről, a projektekről, a kapcsolatokról, a csapatról, a vezetőről stb. A lényeg: használd ki a lehetőséget és kérdezz!


Először is, senkinek sem kell félnie, ha a Lindéhez jön interjúra
Olvassátok át újra az állásra vonatkozó leírást, gondolkodjatok a kérdéseken, amiket feltehetnek nektek, értsétek meg, hogy mit csinál a Linde, és legvégül, mutassatok érdeklődést!

Mit mondanál, mi az aranyszabály egy állásinterjú esetében?
Nagyon fontos, hogy pályázóként felkészülten jöjjetek el az interjúra. Olvassátok át újra az állásra vonatkozó leírást, gondolkodjatok a kérdéseken, amiket feltehetnek nektek, értsétek meg, hogy mit csinál a Linde, és legvégül, mutassatok érdeklődést! Néha, amikor szemben ülök egy olyan jelentkezővel, aki abszolút nem mutat érdeklődést a pozíció iránt, azon gondolkozom, hogy miért van itt egyáltalán ez az ember!


Van bármi, ami tilos egy interjú során?
Gyakran hallom a jelentkezőktől, hogy negatívan beszélnek jelenlegi munkaadójukról - ez általában véve tilos. A nyílt kommunikáció, az őszinteség és a túlzott őszinteség között hatalmas különbségek lehetnek. Egyszer megkérdeztem egy jelentkezőtől, hogy van-e bármilyen kérdése a munkakört illetően, mire ő azt válaszolta, hogy nem volt ideje átolvasni az álláshirdetést, ezért nem biztos benne. Soha ne mondj ilyet egy interjún!

Mi a helyzet a telefonos interjúkkal? Van kifejezetten erre vonatkozó tanácsod?
Mivel a telefonos interjúk kevésbé személyesek, ezért az első és legfontosabb, hogy már az elején próbálj meg jó kapcsolatot kiépíteni az interjúztatóval valamilyen általános téma megvitatásával. Gyakorlati szempontból pedig: bizonyosodj meg arról, hogy egy csendes helyen vagy, ahol nem fognak zavarni és természetesen készülj fel ugyanúgy, mintha egy személyes interjúról lenne szó.

Büszkék vagyunk arra, amit csinálunk, és rengeteg lehetőséget kínálunk - ne legyél bátortalan, keress meg minket!

Végezetül, emlékszel a saját interjúdra a Lindénél? Milyen tapasztalatokat szereztél?
Nagyon is jól emlékszem rá! Emlékszem, hogy azzal a benyomással jöttem el, hogy egy nagyon őszinte képet kaptam a Lindénél zajló életről. Az interjúkon történtek alapján magabiztosan hoztam meg döntésemet, és váltottam a Lindére.


Van bármilyen ösztönző tanácsod azok számára, akik tervezik, hogy a Lindéhez jelentkeznek?
A Linde egy lenyűgöző vállalat. Büszkék vagyunk arra, amit csinálunk, és rengeteg lehetőséget kínálunk - ne legyél bátortalan, keress meg minket! Maradj mindig hiteles és mutasd meg, ki is vagy Te valójában!

Portrait of Jeannine Kraemer, Linde HR partner smiling with candidate